Dels polinomis a la georeferenciació i les fotos en 360
Síntesi de la proposta
Els polinomis no solen agradar massa als alumnes, no ens desenganyem. No li solen veure les aplicacions pràctiques, ni la seva utilitat en la vida real. La gamificació dels polinomis però pot ser la solució per a veure-li la seva potencialitat. Convertir els polinomis i la seva representació en coordenades (x, y) que es poden georeferenciar en un mapa del centre educatiu pot ser una experiència. El repte no és només trobar el lloc exacte, sinó que quan arribin al punt concret, el seu objectiu ha de ser fer una foto en 360 graus. Si a cada foto en 360° hi apareix una pista per resoldre un missatge secret, i només quan visualitzen la foto de nou la poden veure, fa que el repte tingui un objectiu: unir les matemàtiques, la georeferenciació i les imatges en 360° aplicables en projectes futurs amb realitat augmentada. Tota l'experiència es converteix en una activitat molt més engrescadora.
Objectius
- Aprendre a calcular i representar polinomis en sistemes d'eixos i de coordenades cartesianes (x,y)
- Georeferenciar les coordenades en un sistema d'eixos de coordenades en un mapa aeri del centre extret de Google Earth
- Desplaçar-se fins a la coordenada assignada i realitzar amb el telèfon mòbil una foto en 360° amb la càmera Google Street View o fer una foto panoràmica en 180° amb l'app P360
- Compartir amb l'equip la foto realitzada, publicar a la xarxa Roundme, o a Street View si no surten ni persones ni matrícules de vehicles, i conservar-la per a futurs projectes amb realitat virtual.
- Visualitzar la fotografia per tal de poder obtenir la pista i poder superar el repte en equip de la georeferenciació per a desxifrar el missatge final de l'experiència.
Activitats
Amb Google Earth es va obtenir un mapa aeri del centre, que es va imprimir i plastificar. A sobre s'hi va enganxar una diapositiva amb un sistema de d'eixos cartesians (x,y) amb una escala concreta.
Es van triar diversos punts estratègics del centre que els alumnes havien de fotografiar, que fossin diferents. Es va assignar per a cada grup 3 coordenades x, y, i es va crear un polinomi que haguessin de resoldre per arribar a les coordenades.
Els alumnes havien de resoldre, per a un valor de x concret el polinomi, i representar-lo sobre el sistema d'eixos. Localitzar el punt del centre, amb el qual havien d'anar al mapa aeri i desplaçar-se. No tots els resultats els permetien arribar a un lloc del centre. Hi havia coordenades que sortien fora del sistema d'eixos.
Amb la càmera de Google Street View, o en el cas que el dispositiu no fos compatible l'app P360, s'ha de desplaçar a la coordenada assignada i fer una fotografia en 360° o panoràmica. No hi podia sortir cap alumne, ni matrícules de cotxes ni altra informació susceptible.
Amb els membres de l'equip s'ha de compartir aquesta imatge en Google Drive. Només es pot fer aquesta tasca retornant a l'aula amb la Wifii.
Una vegada compartida la imatge, s'ha de visualitzar de nou per tal d'obtenir una pista per a superar l'enigma de l'experiència. Només amb la visualització, i si la qualitat de la imatge és prou bona, i s'han complit totes les normes de l'activitat, es pot obtenir la pista corresponent.
Amb les pistes de tots els participants de l'activitat, es pot resoldre un puzle escrit en èlfic. Si no es disposa de totes les proves superades, no s'obté el vocabulari complet. L'èlfic és una llengua complexa per la qual cal treballar de nou en equip per a resoldre l'enigma. Cal veure com s'uneixen les vocals amb les consonants, i no es veu a primer cop d'ull.
Les fotos en 360° serviran a posteriori per una activitat de propostes de millora de les instal·lacions del centre que programarem en realitat virtual.
Observacions
Es tracta d'un projecte pel qual cal un treball previ a l'aula de resolució de polinomis i de representació en eixos, com a coordenades.
Cal també explicar als alumnes xarxes socials com Roundme on podran penjar les seves fotos en 360°.
Cal explicar com funciona Google Street View i la seva càmera, i per alguns alumnes, cal buscar aplicatius de mòbil com P360 que fa fotografies panoràmiques en 180 º. Es treballa dins de l'àrea de Ciència Aplicada del cicle de Formació Professional Bàsica en Electricitat i Electrònica.
Les avaluacions no es contemplen, ja que es tracta d'una activitat alternativa que es va realitzar el darrer dia de classe just abans de les vacances de Nadal. Es tracta d'un projecte engrescador i molt motivador, ja que els alumnes són grans usuaris de tecnologia, i l'ús de les xarxes social, paquet Google, i l'edició de les imatges aporten un valor afegit a l'adquisició de competències informàtiques.