Pure Energy- Mobilitzant l’aula

#Aprenemenpositiu, #Femsaltarlaxispa, #FPBasica, #FPBasicacomterius, Electricitat i Electrònica, FP Bàsica Copte de Rius,


Pure Energy- Mobilitzant l’aula amb un Kahoot- Ciència Aplicada a la FP Bàsica






   I si mobilitzem les dinàmiques d'aula? I si ho fem en dos sentits, ens allunyem de la tradicional taula i cadira, posada en files exactes, perfectes, amb un alumne darrere de l’altre?

   I si enlloc d’un bolígraf i un paper quadriculat agafem una tauleta o un telèfon mòbil? Si evidentment tot te el seu perill, els donem una clau wifi,  i correm el risc de que la classe se’ns desmarxi, i de que els interessi més jugar a jocs d’aventures, esport o de baralles. Si que correm el risc de que es passin dos minuts fent un “like” a Instagram, o fent el xafardeig a Facebook, però i si aquest risc pot suposar cridar-los l’atenció amb un joc, que a la vegada inclou 14 preguntes del temari que estan fent?

Correm aquest risc? I tant que si! L’expressió ho diu clarament “Qui no arrisca, no pisca ”!

   L’educació tecnològica es basa en diversos pilars bàsics: conèixer les eines que tenim al nostre abast, emprendre i generar recursos atractius, i aprendre fent. Cal tenia clares les  base pedagògiques, cal tenia clars els recursos dels que disposem, i que coneixiem, però també tenia clar que cal innovar i buscar altres recursos atractius i adients per a les necessitats dels  alumnes. És per això que amb un enfocament 100% d'aprenentatge personal i professional, de vegades és necessari “tirar-se la manta al coll”, i emprenent dissenyant un projecte tecnològic docent.

   Així que la  motxilla d'experiències i vivències de la FP Bàsica (FPB) s'ha anat enriquint i ampliant, a bon ritme, i  és un bon moment per combinar tots aquests coneixements i aplicar-los a la FPB amb una metodologia innovadora i transformadora. Us deixo algun dels recursos que utilitzem, que no són els millors, però que si són els que de vegades ens funcionen a l’aula. I amb el que tots aprenem jugant, competint, adquirint noves competències i avaluant-les. Drive i totes moltes de les eines google (Google Forms, Google Docs, Blogspot, Picassa, i ara aviat Youtube) ja formen part de la nostra aula des d’un inici. Tot i que la competència digital no és prioritària a la FPB, pensem que cal que coneixin i treballin amb tots els recursos disponibles.

#Aprenemenpositiu, #Femsaltarlaxispa, #FPBasica, #FPBasicacomterius, Electricitat i Electrònica, FP Bàsica Copte de Rius, #Aprenemenpositiu, #Femsaltarlaxispa, #FPBasica, #FPBasicacomterius, Electricitat i Electrònica, FP Bàsica Copte de Rius,

 Alumnes de primer competim amb Kahoot per iniciar el tema i els coneixements de l'Energia. 
Aquell dia el projector ens va fallar


  Kahoot ha estat tot un descobriment que als alumnes els encanta. L'utilitzem a l'equip docent. En ella centraré l’article i la tasca d’aquest tema. No en tenen prou amb un de sol, en volen més!

Us presento PURE ENERGY, el meu primer Kahoot! Feu un clic aquí o bé copieu al vostre navegador: https://play.kahoot.it/#/k/b0cb91d7-db41-4813-8d16-98e0f3eb0600


#Aprenemenpositiu, #Femsaltarlaxispa, #FPBasica, #FPBasicacomterius, Electricitat i Electrònica, FP Bàsica Copte de Rius,

 Com funciona, quins recursos necessiteu, una descripció, algunes activitats i com avaluar-lo numèricament i per competències, ho podeu consultar a la presentació de Pure Energy en entorn Drive.

Teniu accés a la lectura. Si el voleu baixar o descarregar, contacteu amb mi.
Desformalitzem les aules?

Salut


Núria Ferré
Àrea de Ciència Aplicada
FPB


#Aprenemenpositiu, #Femsaltarlaxispa, #FPBasica, #FPBasicacomterius, Electricitat i Electrònica, FP Bàsica Copte de Rius,

#Aprenemenpositiu, #Femsaltarlaxispa, #FPBasica, #FPBasicacomterius, Electricitat i Electrònica, FP Bàsica Comte de Rius, 

Reciclem a cegues?

RECICLEM A CEGUES?

De la teoria a la gamificació


  Segons consta a l'Informe Horizon de 2016 la gamificació és una tendència metodològica que ha penetrat amb molta força a les aules. La utilització del joc com a motivació per a l'aprenentatge s'ha utilitzat sempre en edats primerenques però s'ha estigmatitzat en edats més avançades o fins i tot en l'edat adulta, ja que es considerava una pèrdua de temps. 

   El concepte de gamificació ha existit des de sempre. Molts de nosaltres l'hem aplicat sense adonar-nos en la nostra vida quotidiana. Pensem per exemple quan donem de menjar als nens simulant que el menjar és un avió, o ens tapem els ulls preguntant-los on són. En l'àmbit educatiu, per exemple, apliquem la gamificació fent-los competir, proposant als alumnes reptes, utilitzant enginys comuns per explicar conceptes, o fins i tot, quan repartim una nota del 1 al 10 entre els alumnes en sistemes d'obtenció de punts, qui guanya te més punts, qui perd, en te menys. Es tracta per tant de ser conscients i sistematitzar un procediment teòric en un joc. Incloure una nova forma d'impartir les nostres classes, guiant els alumnes en l'adquisició de coneixements a través de noves metodologies que els proporcionen un aprenentatge més significatiu, manipulatiu, visual i que recordin sense dificultat. En definitiva, crear situacions d'aprenentatge que els permetin obtenir determinades competències i coneixements, però des del joc i la imaginació, i pot ser el somriure i el trencament de dinàmiques d'estar asseguts i quiets davant d'una taula i una pissarra.

   En els últims anys estem assistint a una revalorització del joc i de l'aspecte lúdic ja que s'han pogut constatar que el seu ús contribueix a desenvolupar la nostra creativitat i a fixar millor l'aprenentatge a causa del fort component emocional: Si ens divertim, probablement recordarem l'experiència, i  interioritzarem els continguts d'una forma subconscient

   Per això de vegades ens hem de replantejar el funcionament dels espais d'aprenentage, i dels recursos que utilitzem a les aules, per tal d'arribar a tots les col·lectius d'alumnes sense o amb necessitats especials. No cal que ens allunyem dels models tradicionals d'aprenentatge tot el temps, però si que de tant en tant és necessari fugir de la classe magistral i portar-la cap a la curiositat i el joc.

   En aquest sentit, amb els alumnes de Segon de la FP Bàsica del IE Comte de Rius, havíem de començar una unitat en la que parlàvem de reciclatge de materials, de com gestionar-los i de com es poden re-aprofitar. Des del joc, i a cegues, els alumnes havien de posar les mans dins d'una caixa durant 10 segons, i intentar identificar amb el tacte, quins materials contenia. En silenci, apuntar en un paper els materials que havien identificat, i esperar el seu torn a que els tornessin a tocar 10 segons més. Una sola caixa per a 10 alumnes,10 fulls en blanc, i ganes de fer alguna cosa diferent.


#FPBasica, #FPBasicacomterius, FPBasica, FP Bàsica Comte Rius, Segon, Gamificació, Reciclatge

La caixa a cegues del reciclatge



   Per què a cegues? -"Profe, sí el millor que poder fer és obrir-la! Així ja sabrem què hi ha"- Ho feien a cegues en analogia al sistema propi de reciclatge. Deixem els residus en contenidors, i ens n'oblidem. No sabem on van, i de vegades fins i tot ens importa poc: tot al contenidor, i sense separar. I si comencem a mira què hi ha dins?

   I per què amb les mans? Els havien d'identificar amb el tacte, perquè moltes vegades, en fer instal·lacions muntatges i desmuntatges, no es disposa de molta llum, sobretot si el client s'ha quedat a les fosques! El tacte ens permet experimentar i imaginar. Recordar i buscar i  identificar en la nostra memòria materials comuns. Però què passa amb els no tant comuns?


Tota l'atenció de l'aula en una sola caixa, tancada, durant 20 minuts.


   Des del reciclatge a cegues, estem treballant en els diversos materials que com a instal·ladors hauran de revaloritzar en un futur, tant des de l'embalatge, com de la part elèctrica, electrònica, d'instal·lació, com materials que s'utilitzen a l'oficina. A partir d'aquí coneixerem les diverses formes de reciclatge de materials, quines són les empreses que tenim al voltant i com es poden revaloritzar el residus. Finalment, arribarem a saber com es fa una declaració anual de residus. I tot ha començat amb una caixa com la que podeu veure a les imatges, amb materials comuns que poden tenir una segona vida i valor per a qui el sap notar o veure.



#FPBasica, #FPBasicacomterius, FPBasica, FP Bàsica Comte Rius, Segon, Gamificació, Reciclatge

Alguns dels materials valoritzables de l'interior de la caixa


Núria Ferré

Àrea de Ciència Aplicada
#FPBasica, #FPBasicacomterius, FPBasica, FP Bàsica Comte Rius, Segon, Gamificació, Reciclatge,

Contra o amb Robots?

CONTRA O AMB ROBOTS?


   El passat dimecres 23 de novembre del 2016, alguns alumnes de primer de la FP Bàsica del IE Comte de Rius van poder experimentar amb robots al Campus de l'ETSE de la Universitat Rovira i Virgili (URV), dins del programa FEM RECERCA 2016.

   El Doctor Albert Oller del grup de recerca en Robòtica i Visió Artificial (RIVI) de la URV els va deixar programar diversos robots educatius (model NXT de la marca LEGO). Els alumnes van poder veure com a partir d'un llenguatge de programació senzill podien desplaçar-se sense problemes i complir amb les ordres programades. 

   L'Albert ens va explicar que els robots tenien diverses funcions dins de la nostra vida diària. Ens va fer reflexionar sobre dispositius senzills, equipaments amb els que ja convivim a les nostres llars, que actuen segons els  llenguatges de programació. Per exemple, els sensors de llum per a zones poc il·luminades en certes hores del dia. Existeixen també els sensors de temperatura que posen en marxa sistemes de refrigeració o calefacció. Altres sensors com són els d'ultrasons i que funcionen  amb l'eco de les ones sonores a no més de 2 metres, i que per exemple utilitzen els robots escombradors que són presents a les llars. 

#FPBasica, #FPBasicacomterius, FP Bàsica Comte Rius, FPBasica, #ROBOTS, #FEMRECERC, #URV

Robots model NXT de la marca LEGO amb diversos sensors, i imatges de programació de rutines


   Però per a poder entendre-ho encara millor, l'Albert ens va fer connectar cada un dels sensors al robot educatiu, i jugant amb la llum, el soroll, l'eco, i la temperatura,  veure com es comportaven davant d'algunes situacions. Mitjançant la programació, vam entendre com es pot posar en marxa un robot i parar-lo per veure la potencialitat que te en el camp industrial.

   Però queda clar que els robots educatius tenen una part d'oci molt important. Sabeu que existeixen els URV-BOTs futbolistes? Doncs per allà al 2002 ja es van classificar a nivell mundial competint amb altres robots a Corea. Els lluitadors de Sumo-bots coneguts per tombar als seus contrincants amb un braç mecànic, i evidentment les curses de robots, que són el que vam poder fer nosaltres programant-los a diverses velocitats, i per anar només endavant, o endavant i tornant a la posició inicial. 

   Per a poder simular els robots futbolistes vam utilitzar un sensor de llum. En el cas dels URV-BOTs futbolistes, els objectes presents en el terreny de joc han de portar distintius de color, de manera que la imatge de la càmera consisteix en identificar mitjançant un sensor de llum un conjunt d'objectes de color que es mouen: l'equip, la pilota  i les línies del terreny de joc. En el nostre cas, vam jugar només amb les línies del terreny de joc, pintades de color negre, de manera que quan el robot les detectava no sortia del terreny de joc i girava sobre ell mateix 180 graus.

#FPBasica, #FPBasicacomterius, FP Bàsica Comte Rius, FPBasica, #ROBOTS, #FEMRECERC, #URV
Curses i robots dins d'un terreny de joc.


   Va ser tota una experiència, que a la vegada ens servirà a tots per a poder entendre per una banda el llenguatge de programació, l'aplicabilitat dels robots a la nostra vida diària, i més endavant, aprendre a dissenyar, programar i executar algunes rutines. Haurem de guardar però aquests coneixements fins a segon curs!

   Gràcies a l'Albert i al seu grup de recerca pel temps que ens va dedicar, i per deixar-nos competir amb els vostres robots, i a la URV per l'oportunitat de conèixer la recerca que feu al costat de les nostres instal·lacions

#FPBasica, #FPBasicacomterius, FP Bàsica Comte Rius, FPBasica, #ROBOTS, #FEMRECERC, #URV

Professors acompanyants Jaume Musté i Núria Ferré





Els alumnes de segon curs d'FPB visiten la URV

Els alumnes de segon d’ Fp.Bàsica d’electricitat i electrònica de l’IES Comtes de Rius van visitar la Universitat Rovira i Virgili, a Sant Pere i Sant Pau el dia 16 de novembre del 2016.
Van ser convidats a fer uns tallers de Domòtica a la URV per mirar (Smart city, Cases intel·ligents , arduinos, sensors de temperatura i xips NFC.
Al principi quan van entrar a l’aula els van fer una xerrada d’uns 15 minuts combinada amb vídeos que servien de suport a allò que se’ls explicava.
-Que van fer el alumnes?
   Taller 1: Era un mecanisme dins d’un maletí, una casa intel·ligent. Podien calcular el consum que tenia la casa de cadascú a tot arreu amb una aplicació del mòbil.
   Taller 2: Sensors de calor. Servia per a controlar la temperatura d’una sala i d’altres llocs.Per exemple,  a casa si posem aquets aparells podríem controlar la temperatura.
   Taller 3: Servia per poder escanejar les teves targetes o d’altres coses amb una contrasenya des del teu mòbil.
   Taller 4: Era el mes “guay” perquè podies controlar les llums i tots el mecanismes d’una casa i veure com funcionaven. Va ser el taller que més va divertir els alumnes.

 
Taller 1



                                                         Presentació









Albert, Sergio i Eloi
 
Taller 3

Competim amb les mates

Competim amb les mates

    Recull de recursos on es poden practicar alguns dels temes que estem treballant a l'aula d'una forma entretinguda. Seràs capaç de guanyar a l'ordinador? T'atreveixes a fer una competició a l'aula? Tot un repte!

Aquesta setmana, càlcul mental.

BENDINGO


Rapidesa, habilitat, càlcul mental i mil sumes.
Fes un clic, i a veure qui fa de l'aula un BENDINGO primer!
Recurs de SUMS Math

FP Bàsica Comte Rius, FPBasica, #FPBasica, #FPBasicacomterius,FP Bàsica Comte Rius, FPBasica, #FPBasica, #FPBasicacomterius,

POWER LINES

   En aquest joc en tots els nivells, a la part inferior de la pantalla hi ha un nombre i per sobre d'ell, apareix una xarxa amb cercles i números. 
   El teu objectiu és el d'organitzar els números de manera que la suma dels nombres en una línia, doni com a resultat  la suma a la part inferior de la pantalla. 
   Si els organitzes correctament, passaràs al següent nivell. 
   Si pots superar els 8 primers nivells, passaràs a la fase 2.

Qui és el més ràpid de l'aula? Per quina fase aneu?

FP Bàsica Comte Rius, FPBasica, #FPBasica, #FPBasicacomterius,

Recurs de www.oswego.org 

SUDOKU ON LINE

No ens volem deixar un clàssic. El Sudoku. Tria el teu nivell, i publica els teus resultats a la xarxa!
Recurs de MATH10.com
FP Bàsica Comte Rius, FPBasica, #FPBasica, #FPBasicacomterius,








Àrea de Ciència Aplicada

FP Bàsica Comte Rius, FPBasica, #FPBasica, #FPBasicacomterius,





GRADUACIÓ 1A PROMOCIÓ FP BÀSICA ELEC



El dia 27 de juny es va celebrar un senzill acte de Graduació de la 1a promoció de Formació Professional Bàsica en Electricitat – Electrònica. Els professors i professores de l’equip docent van lliurar als alumnes un diploma commemoratiu i els van dedicar unes paraules a cadascun d’ells.